do. 29 dec 2022
EVS Broadcast Equipment (ISIN: BE0003820371) is een Belgische producent van zowel software als hardwarevoor de televisie-industrie. Die producten moeten opgenomen beelden digitaliseren, verwerken en optimaliseren. Het Luikse bedrijf zorgde voor een revolutie in live sportuitzendingen dankzij haar ‘Live Slow Motion’-systeem. Die technologie wordt wereldwijd gebruikt bij herhalingen in sportuitzendingen.
EVS is momenteel een van de belangrijkste spelers in deze industrie en beschikt, na de overname van het Nederlandse Axon (onder meer actief in opnametrucks) in 2020, over een breed scala aan oplossingen voor de hele liveproductiecyclus.
Drie bedrijfstakken
- Live Audience Business (LAB): genereert inkomsten van klanten die EVS-producten en -oplossingen gebruiken om content (video’s en films, verslaggeving,…) voor hun eigen doeleinden. Klanten zijn omroepen, stadions, gebedshuizen, bedrijfsmediacentra, grote evenementen, sportorganisaties, overheden en instellingen, universiteiten en hogescholen.
- Live Service Providers (LSP): inkomsten van klanten die EVS-producten en -oplossingen gebruiken om "LAB-klanten" te bedienen. Typische klanten zijn verhuur- & facilitaire bedrijven, productiebedrijven, freelance operators, technologiepartners & systeemintegratoren.
- Big Events Rental (BER): Inkomsten uit de verhuur voor grote niet-jaarlijkse evenementen. Deze marktpijler heeft vooral gastzenders die deze grote evenementen verslaan als klant.
EVS' oplossingen en producten vallen onder drie pijlers
- LiveCeption: liveproductie en verzorgen van replays en hoogtepunten, die de ervaringen van fans moeten verhogen.
- MediaCeption: beheer van content zodat die snel en makkelijk gemaakt kan worden.
- MediaInfra: beheer van infrastructuur, die alle nodige productieprocessen in de media kan ondersteunen.
Kenmerken van de sector volgens KBC Securities-analist Guy Sips
- Videoproductie groeit snel, net als de markt voor uitzendapparatuur. Er zijn ook stevige veranderingen aan de gang. Nieuwe productiemethoden (vb. productie op afstand), nieuwe architecturen (vb. nieuwe platformen) en nieuwe bedrijfsmodellen (vb. on-demand) ontstaan. Met als gevolg: er zal meer inhoud worden geproduceerd met minder apparatuur en verschuivingen van infrastructuur (vb. naar internet en de cloud). Dat biedt groeikansen voor de sector.
- De wereldwijde videostreamingmarkt zal naar verwachting groeien met een CAGR (samengesteld jaarlijks groeipercentage) van 21,3% van 2022 tot 2030. De voor EVS belangrijke uitzendmarkt zou naar schatting tussen 2 en 6% CAGR groeien in de komende vijf jaar. Videoproductie explodeert momenteel op vele platforms. EVS verwacht een fractie van die groei op te vangen.
- Technologiereuzen stappen in livesportuitzendingen. Die willen ze gebruiken om het aantal abonnementen op hun streamingplatformen (vb. Disney+, Amazon Prime, Apple TV,…) te verhogen zodat die kunnen groeien. De stap van big tech naar livesport kan een kettingreactie op gang brengen in de sector, waar omroepen en aanbieders van livediensten hun productiecapaciteit zullen moeten uitbreiden, terwijl ze investeren in toekomstbestendige technologie.
KBC Securities over EVS
Guy Sips denkt dat EVS zal profiteren van de trend dat technologiereuzen in livesport stappen. Getuige daarvan is het ‘Big Tech 22’-contract (contract voor 10 jaar ter waarde van meer dan 50 miljoen dollar met een groot omroep- en mediaproductiebedrijf uit de VS) dat de Luikenaars in november van dit jaar wisten binnen te rijven. Daaruit blijkt dat aanbieders van livediensten bereid zijn langlopende contracten aan te gaan. Dat zorgt ook voor meer voorspelbaarheid van de inkomsten voor EVS.
De binnenlopende orders in het derde kwartaal bevestigden het groeitraject van EVS, zag Guy Sips. De gewaarborgde inkomsten (omvatten zowel de reeds erkende inkomsten als openstaande orders die in heel 2022 als omzet zullen worden erkend) stelde EVS in staat haar omzetverwachting voor heel 2022 naar een bandbreedte van 145 miljoen tot 150 miljoen euro op te trekken.
Het orderboek voor 2023 en later toont een stevige groei (+216%), mede gestimuleerd door het Big Tech 2022-contract.
Daarom houdt Guy Sips er een ‘Kopen’-aanbeveling voor EVS op na. Het koersdoel ligt op 27,5 euro. EVS noteert momenteel tegen een koers van 21,80 euro (+0,15%), goed voor een opwaarts potentieel van ongeveer 27%.