do. 24 mrt 2022
Op de Brusselse beurs prijken heel wat holdings die in meerdere bedrijven geinvesteerd zijn. Vaak gaat het om een combinatie van beursgenoteerde of publieke bedrijven en van bedrijven die in private handen zijn. Maar ook op andere Europese aandelenmarkten vinden we holdings terug die beleggers in één beweging (indirect) toegang geven tot een investering in een veelvoud aan kleinere en grotere bedrijven.
Opvallend daarbij is vooral het aantal Scandinavische holdings. In het overzicht hieronder beperken we ons trouwens tot de Europese holdings en laten daarbij de holding-der-holdings, Berkshire Hathaway, even links liggen. We voegden er ook een overzicht van de discount/premie aan toe waartegen de besproken holdings noteren.
Industrivärden
De investeringen van de Zweedse groep zijn volledig gericht op beursgenoteerde bedrijven. In totaal zijn het er zeven die per eind 2021 goed waren voor een netto-actiefwaarde van 143,5 miljard Zweedse kroon of 332 Zweedse kroon per aandeel.
- Sandvik, Zweeds ingenieursbedrijf gespecialiseerd roestvrije en speciale staallegeringen, industriële verwarming, snijden van metaal, digitale en additieve fabricatie,... (belang van 13,1%), 28% van de portefeuille
- Autobouwer Volvo (belang van 8,4%), 25% van de portefeuille
- Bank Handelsbanken (belang van 10,9%), 14% van de portefeuille
- Essity, producent van hygiëne en gezondheidsproducten zoals babyluiers, vrouwelijke verzorgen, orthopedie, wondverzorging,... (belang van 10,1%), 14% van de portefeuille
- SCA, producent van hout, celstof en papier (belang van 10,3%), 8% van de portefeuille.
- Ericsson, fabrikant van telecomapparatuur (belang van 2,6%), 6% van de portefeuille
- Skanska, vijfde grootste bouwbedrijf ter wereld (belang van 7,4%), 5% van de portefeuille
Investor AB
De Zweedse holding spreidt zijn investeringen over een portefeuille van niet genoteerde en beursgenoteerde bedrijven. Die laatste bepalen samen zo’n 68% van de netto-actiefwaarde, als volgt samengesteld:
AtlasCopco, compressoren, generatoren, pompen, elektrische gereedschappen, montagesystemen,... (16,8%)
ABB, transport van elektriciteit en automatisering (12,2%)
AstraZeneca, farmaceutisch bedrijf (3,9%)
SEB, producent van kleine keukenapparatuur met merken als Rowenta en Tefal (20,8%)
Ericsson, fabrikant van telecomapparatuur (7,7%)
Epiroc, mijnbouw- en infrastructuurapparatuur (17,1%)
Sobi, biofarmaceutisch bedrijf (35,4%)
Electrolux, huishoudelijke apparatuur van merken als AEG, Zanussi,... (16,4%)
SaabAerospace, vliegtuigfabrikant en fabrikant van militaire systemen (30,2%)
Husqvarna, tuiniersapparatuur (16,8%),
Wartsila, dieselmotoren en scheepsschroeven en electriciteitscentrales (17,7%)
Nasdaq, eigenaar van Amerikaanse , Europese,... beurzen (11,8%),
ElectroluxProfessional, professionele apparaten (20,5%)
Per einde 2021 bedroeg die netto-actiefwaarde 760 miljard Zweedse kroon of 248 Zweedse kroon per aandeel.
Kinnevik
Kinnevik, dat ooit naam maakte met het ondertussen gedesinvesteerde belang in Rocket Internet, heeft een portefeuille die vandaag vooral bestaat uit een belang in Tele2. Dat tekende eind 2021 immers voor 36% van de netto-actiefwaarde. Pleo is de tweede belangrijkste investering met 9% van de netto-actiefwaarde. Kleinere participaties zijn onder meer VillageMD (7% van NAV), Teladoc Health (6% van NAV), Cityblock (6% van NAV) en GlobalFashionGroup (5% van NAV). Eind 2021 bedrag de totale waarde van de portefeuille 72,4 miljard Zweedse kroon.
Exor
De portefeuille van de Italiaanse holding van de familie Agnelli is in grote lijnen terug te brengen tot de geschiedenis van het automerk Fiat. Dat heeft er vandaag voor gezorgd dat Stellantis (goed voor een belang van 14,5%) en Ferrari (goed voor een belang van 23%) een belangrijk deel uitmaken van de portefeuille en tekenen voor respectievelijk 23,4% en 29,8% van de netto-actiefwaarde. PartnerRe weegt voor 23,9% in de portefeuiille en CNHIndustrial voor 13,5%. De netto-actiefwaarde bedraagt overigens 114,9 euro per aandeel. Leuk om mee te geven, maar minder belangrijk voor de portefeuille: Exor heeft een belang van 63,8% in Juventus.
Wendel
De netto-actiefwaarde van de portefeuille van Wendel bedroeg eind vorig jaar 188,1 euro per aandeel en is voor iets meer dan de helft afkomstig van investeringen in beursgenoteerde bedrijven. BureauVeritas, waarin een belang van 35,6% wordt aangehouden, tekent daarbij met 55% voor het overgrote deel. Andere beursgenoteerde bedrijven zijn IHS en Tarkett.
Italmobiliare
De Italiaanse Holding steunt voor zijn netto-actiefwaarde van 49,2 euro per aandeel in belangrijke mate (voor 64,5%) op niet genoteerde bedrijven als CaffèBorbone, OfficinaProfumo – Faramceutica di SantaMariaNovella en Callmewine. Slechts 1,9% is voor rekening van een handvol beursgenoteerde spelesr waaronder HeidelbergCement en Vontobel. Daarnaast weegt Private Equity voor 9,1% in de waarde van het bedrijf.
Peugeot Invest
Het vroegere FFP is herdoopt tot Peugeot Invest. Anders dan bij de voormalige Peugeot-monoholding is er nu ook plaats voor andere bedrijven dan het Franse automerk. Met 43% is Peugeot 1810, waarin de belangen van Stellantis en voormalige Peugeot-dochter Faurecia zijn ondergebracht, wel nog steeds de belangrijkste post binnen de netto-actiefwaarde. Onder de rubriek Holdings, goed voor 30% van de nettoactiefwaarde, investeerde de groep onder meer ook in Safran (belang van 1%), ORPEA (belang van 4%) en Spie (belang van 3%). De netto-actiefwaarde bedroeg per einde 2021 een recordniveau van 235 euro per aandeel.
Financière de l’Odet
De Franse groep Bolloré wordt gecontroleerd door de familiale holding Finacière de l’Odet. Die heeft, rechtsreeks en onrechtstreeks een belang van 64% in Bolloré. Daarnaast heeft de groep onder meer ook een belang van 0,5% in Vivendi, dat overigens rechtstreeks voor zo’n 29% in handen is van Bolloré. Naast het belang in Vivendi, dat op zijn beurt onder meer Havas, UMG en Canal+ in portefeuille heeft, investeert Bolloré ook in Transport & Logistiek en Energie-opslag.
Luxempart
Op het einde van de eerste jaarhelft van 2021 (het is nog wachten op de jaarcijfersop 25 maart) klokte de netto-actiefwaarde van Luxempart af op 94,92 euro. Dat is afkomstig van 10 directe investeringen die samen tekenen voor 49% van de netto-actiefwaarde. Hieronder een overzicht met de omvang van het belang:
Foyer | 31% | Assmann | 50% |
Atenor | 10,60% | Marlink | <5% |
EduProGroup | 60% | Schaltbau | 12% |
enoplastic | 18,60% | SNP | 9% |
Zooplus | 3,30% | SussMicrotec | 8% |
Investment Latour
De Zweedse holding lijkt een doorslagje van de grotere landgenoot Investor. Latour had op het einde van 2021 een netto-actiefwaarde van 216 Zweedse kroon per aandeel. Ongeveer een derde van de waarde is afkomstig van zes bedrijven waarover de groep de volledige controle heeft. De rest van de waarde wordt gecreerd door een portefeuille van genoteerde bedrijven. De bedrijven die het zwaarst in de portefeuille doorwegen zijn: Assa Abloy, Tomro, SwecoTroax, HMSNetworks en Securitas.
Tamburi
De gediversifieerde holding legt zijn eieren in verschillende manden, bestaande uit genoteerde en niet-genoteerde bedrijven. . De grootste korf, goed voor 61% van de netto-actiefwaarde wordt gevuld met Technology and Innovation en daaronder bonden we onder meer Amplifon, InterpumpGroup en Vianova. Met 14% is Luxury and Design op afstand de tweede belangrijste poot en is onder meer de thuishaven van de langen in Ferrari, Moncler en RocheDubois. HugoBoss vinden we bij Apparel and High-end Food dat tekent voor 13% van de intrinsieke waarde die op het einde van 2021 13,02 euro bedoeg.
Indus Holding AG
Indus Holding is een kleine en weinig bekende Duitse onderneming die investeert in niet-beursgenoteerde kleine en middelgrote zeer gespecialiseerde bedrijven, de zogenaamde "Mittelstand". De bedrijven in de portefeuille zijn meestal Duits, maar sommige zijn ook Oostenrijks of Zwitsers.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de discount/premie waartegen de holdings noteren: