di. 4 aug 2020
DSM (-2,6%) kon voor het tweede kwartaal puike cijfers aankondigen, maar bleef in gebreke als het ging over voorspellingen voor het hele jaar. De onzekerheid houdt met andere woorden aan, nadat de bedrijfskasstroom in de eerste jaarhelft al 8% lager ging. En dat hebben beleggers natuurlijk niet zo graag. Qua waardering is er geen vuiltje aan de lucht, getuige daarvan het hogere koersdoel van KBC Securities.
Resultaten
De bedrijfskasstroom (adjusted EBITDA) daalde in het tweede kwartaal met 8% tot 402 miljoen euro, wat beter was dan de consensusverwachting (-10,9%). Dat is te danken aan een ‘veerkrachtige’ prestatie in de afdeling ‘Nutrition’, terwijl ‘Materials’ blijft kreunen onder Covid-19.
Per divisie zagen de cijfers er als volgt uit:
- Nutrition
De autonome omzet steeg met 9% (volumes +6% en prijs/mix +3%) tot 1,65 miljard euro (verwacht: +3,8%). De bedrijfskasstroom van dit segment ging 8% hoger tot 350 miljoen euro (verwacht: +5,1%), onder meer omdat de nieuwe organisatiestructuur geïmplementeerd werd.
Voor het segment Animal Nutrition steeg de omzet met 9% (2% volumestijging en een 7% prijs/mix-stijging), al liep het versnelde inkoopeffect in het eerste kwartaal wat terug doorheen het tweede kwartaal. De Afrikaanse varkenspest blijft afnemen in China en de wederopbouw van de varkensstapel ging er verder, ondanks nieuwe uitbraken in Vietnam en de Filippijnen. Al met al bleef de onderliggende vraag naar gevogelte, varkensvlees en visvoer solide, terwijl de vraag naar rundvlees verzwakte.
De autonome omzet in het segment Human Nutrition steeg 11% tot 606 miljoen euro (+13% volumestijging en -2% prijs/mix-effect). Dat laatste is te wijten aan lagere prijzen van vitamine C en Early Life Nutrition. De volumes profiteerden van de extra vraag naar verpakte voedingsmiddelen en Early Life Nutrition, terwijl ook voedingssupplementen sterk groeiden.
- Materials
De autonome omzet daalde 25% (volumes -21%, prijs/mix -4%) tot 534 miljoen euro, terwijl gemikt werd op een krimp met 29,9% tot 498 miljoen euro. De terugval in mei bedroeg 20 à 25%, terwijl dat in juni ongeveer 15% was. Vooral de vraag naar Engineering Plastics werd sterk beïnvloed. Resins & Functional Materials presteerden beter, maar Dyneema had dan weer een moeilijk kwartaal omdat sommige overheidscontracten werden uitgesteld. De bedrijfskasstroom ging 47% lager tot 71 miljoen euro (verwacht: 70 miljoen euro). Opsteker is dat het derde kwartaal gestart is met een ‘bemoedigende’ orderportefeuille en dat de opstart van de volgende fase van winstverbetering van start kan gaan (dat moet 25 à 30 miljoen euro jaarlijkse kostenbesparingen opleveren).
- Innovation Center
De omzet ging zoals verwacht van 43 naar 46 miljoen euro en de EBITDA steeg van 5 naar 6 miljoen euro. DSM en POET hebben hun 2G-bio-ethanolfabriek stilgelegd, wat leidde tot een waardevermindering van 83 miljoen euro.
Vooruitzichten
DSM verwacht dat de divisie ‘Nutrition’ in 2020 minstens 5% groei van de gecorrigeerde bedrijfskasstroom (EBITDA) moet kunnen realiseren. KBC Securities-analist Wim Hoste mikt voor het hele jaar op een groei in het segment ‘Nutrition’ van 6,0%, wat de teleurstelling bij beleggers vandaag deels verklaard. In het ‘Materials’-segment blijft de zichtbaarheid heel erg beperkt en worden er daarom geen concrete verwachtingen in de markt gezet.
De visie van KBC Securities
De kwartaalcijfers zijn volgens analist Wim Hoste niet slecht en geven duidelijk blijk van weerbaarheid ten aanzien van Covid-19, voornamelijk in het voedingssegment. Maar de sector heeft het moeilijk, waardoor de vooruitzichten erg onzeker blijven.
Onze analist waardeert DSM daarom nog steeds omwille van zijn defensieve karakter, het groeipotentieel van de ‘Nutrition’-activiteiten, zijn solide marktposities en breed productaanbod in ‘Nutrition’. De waardering is ‘fair’ en daarom blijft het “Houden”-advies bij KBC Securities op de tabellen staan. Het koersdoel stijgt wel van 120 naar 130 euro.