wo. 12 jun 2024

Deze week focussen we op de Bolero-blog op halfgeleiders. Maandag legden we je in de algemene inleiding uit wat een chip is, wie ze maakt,... Gisteren ging KBC Securities-analist Thibaul Leneeuw dieper in op ASML . Vandaag presenteren we ASMi , morgen volgt BE Semiconductor Industries of BESI en vrijdag bespreken we Melexis en X-Fab . Die dag sturen we ook een zeer uitgebreid Topic door, waarin we de halfgeleiders nóg dieper ontleden.
Geschiedenis
ASMi is opgericht in 1968 door Arthur del Prado. Hij bracht ASM als eerste Nederlandse bedrijf ooit naar de beurs van Nasdaq, in 1981. Sinds 1996 noteert het aandeel ook op Euronext Amsterdam. Arthur del Prado was CEO van het bedrijf tot en met 2008, waarna zijn zoon, Chuck, hem opvolgde tot 2020.
In 1975 richtte ASMi, ASMPT (pacific technologies) op. Oorspronkelijk was dat de Aziatische verkooptak van ASMi, maar het ontwikkelde zich als een belangrijke speler in de “back end market” (bedrijven die bijvoorbeeld chiponderdelen aan elkaar verbinden) en nu een concurrent is van BESI.
ASMPT werd in 1989 naar de beurs van Hong Kong gebracht. In de loop der jaren verkocht ASMi aandelen van ASMPT. Sinds 2013 bezit ASMi nog 25% van ASMPT.
En zoals vermeld, speelde ASM ook een belangrijke rol bij de oprichting van ASML.
Wat produceert ASMi?
Net zoals ASML maakt ASMi apparatuur om semiconductors te produceren. Maar het gaat dan niet om lithografietoestellen, maar om depositie-toestellen. Depositie is een andere stap in het complexe productieproces van halfgeleiders. ASMi is heel sterk op het vlak van Atomic Layer Deposition (ALD), deze technologie creëert een flinterdunne film, tot zelfs op atoomniveau en zorgt ervoor dat de transistoren of schakelaars kleiner gemaakt kunnen worden.
Voor de kurieuzeneuzen:
De eerste transistoren werden Planar field-effect transistors (FET) genoemd. Decennia lang waren zij de kern van de chips. De ‘gate’ (paars) controleert de gang van de stroom door de ‘channel’ (het grijze balkje tussen de twee blauwe balkjes). Onderaan staat de channel in contact met de onderkant van de chip waardoor er stroom kan lekken.
Om dat tegen te gaan en om het mogelijk te maken om de chips kleiner te maken, werd een nieuws soort transistor uitgevonden: de FinFET, naar de vin (fin)-structuur. Hierbij worden de channels in de hoogte gebouwd (3D-structuur) waardoor de gate de vin op drie zijde omringt. Zo heeft de gate betere controle over de stroom, zo lekt er ook minder stroom en kan je meer transistoren op een chip zetten.
Vandaag schakelen chipmakers volop over van FinFET naar GAAFET (Gate-all-around FET). Hierbij worden de channels volledig omringt door de gate: nóg meer controle en minder stroomverlies.
De ALD-techniek van ASMi speelt een centrale rol in die omschakeling, die volop bezig is bij TSMC, Samsung en Intel.

In deze ALD-markt heeft ASMi een geschat marktaandeel van 56 à 57%, waarmee het ook meteen hun belangrijkste markt is. Een andere markt die aandacht verdient is de SiC Epitaxy (Silicon Carbide Epitaxy)-markt, waar ze een marktaandeel van 20% hebben. ASMi wil dat marktaandeel optrekken naar 30%. Via SiC Epitaxy wordt een laagje siliciumcarbidekristal aan de chip toegevoegd. Dat laagje zorgt voor betere bescherming tegen hoge stroom, hoge frequenties en extreme temperaturen. Het verhoogt de duurzaamheid en efficiëntie van de halfgeleider.

Kijken we naar de omzet per segment van ASMi dan zien we dat ALD goed is voor ruwweg 55% van de omzet met Epitaxy, ‘andere depositie’ en ‘diensten’ elk goed voor ongeveer 15% van de omzet.
Concurrentie
In tegenstelling tot ASML heeft AMSi wel concurrentie. Andere grote spelers zijn het Amerikaanse Applied Materials , het Amerikaanse Lam Research , het Zwitserse TE Connectivity en het Amerikaanse KLA . Het lijkt erop dat ASMi voldoende patenten heeft om de huidige sterke positie te verdedigen al wordt het moeilijk om het marktaandeel verder uit te bouwen, geeft analist Thibault Leneeuw aan.
ASMi’s balans
Gezien de transitie naar GAAFET wordt er een sterke omzetstijging verwacht. Momenteel heeft ASMi hoge brutowinstmarges van 45 à 50%. Thibault Leneeuw verwacht nog een verdere stijging van die marges. Hij ziet ook hoge bedrijfswinstmarges (EBIT-marge) van rond de 30%, maar geeft ook aan dat er grote schommelingen mogelijk zijn door het cyclische karakter van de sector.
KBC Securities over ASMi
Na de eerstekwartaalcijfers merkte analist Thibault Leneeuw dat de focus blijft liggen op 2025. Hij is onder de indruk van de lagere kosten en de betere marge, maar gezien de hoge waardering en hoge verwachtingen ziet Thibault meer neerwaarts risico dan opwaarts potentieel. Daarom hanteert hij een ‘Afbouwen’-aanbeveling met een koersdoel van 432 euro.