wo. 27 okt 2021
15:00

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op het belangrijkste bedrijfsnieuws van de vorige handelsdag.
Microsoft verwacht sterk eindejaar
- Softwarebedrijf Microsoft (koers aandeel: +0,6%) mikt op een sterk einde van het jaar dankzij zijn bloeiende cloudactiviteiten. Wel zullen problemen met de toeleveringsketen de belangrijkste divisies blijven achtervolgen, zoals Surface-laptops en Xbox-spelconsoles. De omzetgroei in het eerste kwartaal voor Azure, het vlaggenschip van het bedrijf op het gebied van cloudcomputing, kwam uit op 48% (analistenramingen: 47,5%). De inkomsten uit de verkoop van Windows aan pc-makers groeide met 10% jaar op jaar. De verkoop groeide daarmee sneller dan de totale verkoop op de pc-markt. In totaal steeg de omzet met 22% tot 45,32 miljard dollar in het eerste kwartaal, beter dan verwacht. De winst per aandeel (2,27 dollar) ging eveneens boven de lat.
Nieuw recordkwartaal voor Alphabet
- De internetgroep Alphabet (koers aandeel: +1,4%) meldde een hoger dan verwachte advertentieverkoop in het derde kwartaal. Dat betekent dat het bedrijf de nieuwe beperkingen aangaande het volgen van mobiele gebruikers, overwint. De advertentie-inkomsten van Google stegen met 41% tot 53,1 miljard dollar in het derde kwartaal. Alphabet's totale omzet sprong naar 65,1 miljard dollar (verwacht: 63,3 miljard). De kwartaalwinst bedroeg 18,9 miljard dollar of 27,99 dollar per aandeel (verwacht: 24,08 dollar per aandeel). Voor het derde kwartaal op rij boekte het bedrijf een recordwinst.
Aandeel Robinhood Markets zakt nabeurs onder IPO-prijs
- De aandelen van financiële dienstverlener Robinhood Markets gingen dinsdag in de nabeurshandel onder de IPO-prijs nadat het slechter dan verwachte cijfers rapporteerde voor het derde kwartaal, onder meer te wijten aan de gedaalde activiteit bij cryptomunten. De cryptoinkomsten stegen wel nog met 860% ten opzichte van een jaar eerder, maar lagen 78% onder het niveau van het tweede kwartaal. De inkomsten uit de handel in aandelen daalden met 27%. Per saldo was sprake van een omzetgroei van 35% tot 365 miljoen dollar, terwijl op ruim 431 miljoen was gerekend.
AMD verhoogt omzetprognose voor 2021
- Het nettoresultaat van AMD (koers aandeel: +0,47%), producent van microprocessoren en videokaarten, steeg over het voorbije kwartaal tot 923 miljoen dollar, of 75 cent per aandeel, van 390 miljoen dollar of 32 cent per aandeel, een jaar eerder. De omzet steeg met 54% van 2,8 miljard naar 4,31 miljard dollar. Uit de stevige groeiput de groep vertrouwen om de omzetlat voor het vierde kwartaal boven die van analisten te leggen. AMD denkt de zwakke toeleveringsketen de baas te kunnen en hoopt aan de sterke vraag naar chips, die in spelconsoles en datacenterservers worden gebruikt, te voldoen. Het verhoogde zijn jaarlijkse omzetgroei-prognose van 60% naar 65%.
UPS slaat munt uit sterke vraag naar e-commerce en verhoogt margevooruitzichten
- 's Werelds grootste koerierdienst United Parcel Service pakte uit met beter dan verwachte kwartaalresultaten, gesteund door de sterke vraag naar e-commerce. Daardoor kon het de verzendingsprijzen verhogen en meer winstgevende klanten uitkiezen. Het bedrijf uit Atlanta verhoogde de vooruitzichten voor de aangepaste operationele marge voor het volledige jaar van ongeveer 12,7% naar ongeveer 13%. Een maand geleden verlaagde rivaal FedEx zijn winstvooruitzichten nog wegens een tekort aan arbeidskrachten.
DraftKings ziet af van bod van 22 miljard dollar op Entain
- DraftKings (koers aandeel: +4%), exploitant van sportweddenschappen en aanbieder van fantasy-sportwedstrijden, laat zijn plannen varen om een bod van 22 miljard dollar uit te brengen op gokgroep Entain. Entain wees in januari een overnamepoging van ongeveer 11 miljard van de Amerikaanse casino-exploitant MGMaf. Toen DraftKings vorige maand zijn bod bekendmaakte, zei MGM - dat een joint venture met Entain heeft op het gebied van sportweddenschappen in de VS - dat voor elke deal, waarbij Entain eigenaar zou worden van een concurrerend bedrijf, toestemming nodig is.
General Electric verhoogt jaarverwachting voor 2021
- General Electric (koers aandeel: +2%), het technologieconcern met focus op elektriciteitsopwekking, verhoogt zijn winstverwachting voor het volledige jaar nadat een herstel in zijn straalmotorenactiviteiten het bedrijf hielp om een hoger dan verwachte kwartaalwinst te rapporteren. Het waarschuwde niettemin dat het te maken had met een "uitdagende" operationele omgeving als gevolg van wereldwijde verstoringen in de toeleveringsketen. Daarnaast heerst er onzekerheid over de vraag of de belastingvoordelen voor investeringen in windenergie op het vasteland op lange termijn zullen worden verlengd in de infrastructuurwetvan de Amerikaanse president Joe Biden.
3M verlaagt winstverwachting voor 2021
- Chemieconcern 3M (koers aandeel: -0,1%) verlaagde zijn winstverwachting voor het hele jaar, nadat de grootste maker van N95-maskers een beter dan verwachte kwartaalwinst en -omzet rapporteerde als gevolg van een omzetgroei in al zijn activiteiten. Door de stijgende inflatie, knelpunten in de toeleveringsketen en hogere grondstofprijzen verwacht 3M nu een winst per aandeel in 2021 tussen 9,70 en 9,90 dollar (eerder: 9,70 tot 10,10 dollar). De verwachting voor de jaaromzet gaat daarentegen van 7-10% naar 9% en 10%.
Eli Lilly is succesvol dankzij kernactivteiten en COVID-19-antilichaamtherapieën
- Hogere winstverwachting bij geneesmiddelenproducent Eli Lilly (koers aandeel: +1,3%) voor 2021 door de krachtige kernactiviteiten en de hogere verkoop van zijn COVID-19-antilichaamtherapieën. Lilly verhoogde zijn prognose voor de aangepaste winst per aandeel voor dit jaar naar 7,95 tot 8,05 dollar (eerdere: van 7,80 tot 8,00 dollar) ondanks het feit dat de winstramingen voor het derde kwartaal niet werden gehaald. Samen met de kwartaalcijfers liet de groep weten dat het de aanvraagprocedure opstartte voor de goedkeuring van het kandidaat-geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer.
De kwartaalwinst van Visa overtrof de verwachtingen dankzij verbeterende wereldeconomie
- De kwartaalwinst van Visa (koers aandeel: -0,9%) overtrof de verwachtingen van Wall Street. Het herstel in de reissector en de verbeterende wereldeconomie zorgden voor een volumegroei bij 's werelds grootste betalingsverwerker, al lag het aantal internationale reizen wel nog steeds ver onder het niveau van voor de pandemie. Het totale betalingsvolume steeg met 17% op basis van een constante dollar ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het aantal door Visa verwerkte transacties met 21% steeg tot 45,3 miljard dollar.