wo. 28 jul 2021

Het herstel van de wereldwijde chemieproductie zette door in het tweede kwartaal van 2021 en bijgevolg rapporteerde BASF volumegroei in alle regio's. De beter dan verwachte nettowinst wordt verklaard door volumestijgingen én hogere prijzen als gevolg van de sterke vraag. Het conglomeraat boekte in het tweede kwartaal van 2021 1,7 miljard euro nettowinst, terwijl slechts op 1,4 miljard euro gemikt werd. Wintershall DEA zal tot slot pas in 2022 naar de beurs worden gebracht. Geen impact op koersdoel en/of advies.
Cijferset
BASF rapporteerde een aangepast bedrijfsresultaat van 2,4 miljard euro en handhaafde zijn verwachtingen voor het volledige jaar tussen 7,0 en 7,5 miljard euro, wat in lijn is met de eerder deze maand gepubliceerde verwachtingen. Op jaarbasis daalde de nettoschuld van 20,5 miljard tot 16,2 miljard euro, dankzij de toenemende vrije kasstroom die in het tweede kwartaal 1,8 miljard euro bedroeg en op jaarbasis met ongeveer 17% steeg ten opzichte van de 1,5 miljard euro van vorig jaar. Vooral aangezien de hogere netto-inkomsten de hogere investeringsuitgaven en het lagere nettowerkkapitaal meer dan compenseren.
De EBIT-marge van de divisie Chemie bereikte een recordhoogte en kwam in het tweede kwartaal uit op 30%, wat vooral te danken was aan lagere vaste kosten en hogere spreads. Anderzijds presteerden de divisies Nutrition & Care en Agricultural Solutions onder de verwachtingen.
Positie in Azië
BASF vormde ook een joint venture met Shanshan (BASF 51%, Shanshan 49%) voor de bouw van een fabriek waar batterijmaterialen worden geproduceerd. Met de oprichting van de joint venture versterkt BASF haar positie in Azië en verhoogt zij haar wereldwijde jaarcapaciteit met verdere uitbreidingen die aan de gang zijn.
De visie van KBC Asset Management
Onze analist houdt ondanks de goede cijferset de “Houden”-aanbeveling en het koersdoel van 63 euro stabiel. Dat heeft te maken met het cyclisch karakter van het bedrijf, dat momenteel kan profiteren van een sterke vraag naar chemicaliën. Maar KBC AM ziet echter weinig opwaarts potentieel van de huidige niveaus en meent dat er interessantere verhalen te vinden zijn in de chemiesector. Los daarvan is het wel zo dat BASF blijft inzetten op kostenbesparingen om de margedruk in slechtere tijden beter het hoofd te kunnen bieden.
Het bedrijf wil verder ook zijn dividend jaarlijks verhogen, wat niet erg duurzaam wordt geacht: enerzijds ligt de kostenstructuur van BASF te hoog, waardoor BASF te weinig cash genereert als het economisch minder goed gaat, anderzijds investeert BASF zwaar in nieuwe projecten waardoor er sowieso al minder cash overblijft. Zo pompt het 10 miljard dollar in een nieuwe 'verbund site' in het Chinese Nanjiang, in de productie van kathodemateriaal in Duitsland en in recyclage van batterijen in Finland, allemaal met het oog op de groei van de elektrische wagen.
Ondertussen wordt de bedrijfsstructuur wel ten goede aangepakt. Zo werd de Oil & Gas-divisie (Wintershall) ondergebracht in een joint venture met oliemaatschappij DEA. BASF houdt een belang aan van 72%, in afwachting van het moment dat Wintershall DEA naar de beurs gebracht kan worden. Dat had initieel in september 2021 kunnen zijn, maar werd net uitgesteld tot 2022. Omdat de olieprijs fors herstelde, zou die operatie niettemin redelijk vlot moeten verlopen.
