wo. 28 jul 2021

De kwartaalcijfers van chipbakker ASMI kropen zo’n 2% boven verwachting uit; zowel op het niveau van de omzet als van de bedrijfswinst (EBIT). De groei stuit wel op productieproblemen, omwille van aanhoudende krapte in de toeleveringsketen. De vooruitzichten voor het derde kwartaal houden in dat de omzetverwachting lichtjes daalt (-1%), maar dat die orders wel het orderboek verder aandikken. Dat kan zelfs met 20 à 25% hoger in het derde kwartaal, zodat het orderboek op zijn zachtst gezegd blijft blaken van gezondheid (ook al omdat er nu ook bestellingen voor 2022 in zijn opgenomen). KBC Securities wijzigt zijn “Kopen”-advies en 290 euro koersdoel niet.
Bescheiden winstverbetering
Er werd vorig kwartaal 412 miljoen euro omgezet, boven de bovengrens van de officiële doelstellingen van 390 à 410 miljoen euro. Dat impliceert een stijging met 4% ten opzichte van vorig kwartaal (zonder rekening te houden met wisselkoersverschillen zelfs +5%) en situeert zich 20% boven het niveau van een jaar eerder. Analisten zelf hadden gerekend op een omzetcijfer van 404 miljoen euro en mochten dus goedkeurend knikken.
Dat gaat ook op voor de brutomarge, die met 48,1% boven de consensusverwachting van 47,9% landde. Dat cijfer is hoog, zonder twijfel, maar in vergelijking met het eerste kwartaal van 2021 daalde de marge wel met 1,4 procentpunt. Dat zegt weinig, behalve dat dat eerste kwartaal héél erg uitzonderlijk sterk is geweest. Feit is in ieder geval dat de marge nog steeds aangedikt wordt door een positieve productmix. De bedrijfswinst (EBIT) kwam dankzij de hoge marge uit op 118,4 miljoen euro, vlot 2% boven de consensusverwachting.
Orderboek
Over naar de bestellingen, oftewel de potgrond voor de toekomstige winst. Die boekingen lagen in het derde kwartaal hoger dan verwacht: op kwartaalbasis werden er 26% meer orders opgetekend tot 516 miljoen euro, ver boven de officiële verwachting van 420 à 440 miljoen euro (die werd gegeven de publicatie van de eerste kwartaal resultaten in april), maar in lijn met de tussentijdse update van het bedrijf begin juli. Toen al werd gemeld dat een orderontvangst van “iets meer dan 500 miljoen euro” tot de mogelijkheden zou behoren. Daarom dat analisten op een cijfer van 503 miljoen euro mikten en dus niet eens zo ver van de realiteit zaten. De bestellingen die binnenliepen in het tweede kwartaal werden aangevoerd door de gieterijsector, gevolgd door de logica-industrie en vervolgens de geheugenafdeling.
Het orderboek steeg van 345 miljoen euro aan het eind van het eerste kwartaal tot 446 miljoen euro aan het eind van het tweede kwartaal. Voor het derde kwartaal wordt een bedrag van 510 à 530 miljoen euro verwacht, ver boven de door KBCS Securities verhoopte 420 miljoen euro), maar in dat cijfer zijn ook orders inbegrepen die volgens planning in 2022 zullen worden geleverd.
Krappe beleveringsmarkt
Los van de aanhoudende groeicijfers, blijft een aanhoudend krappe toeleveringsketen de omzet beïnvloeden. Dat zal niet anders zijn in het derde kwartaal. Aan een vergelijkbaar wisselkoersniveau verwacht het management een omzet van 400 à 430 miljoen euro voor het derde kwartaal van 2021. Dat cijfer ligt in lijn met de analistenverwachtingen van 421 miljoen euro, maar het had dus meer kunnen zijn. En die vlieger gaat ook op voor het vierde kwartaal, waar de krapte “enige invloed” zal blijven hebben. Desalniettemin verwacht het bedrijf een sequentiële groei in het vierde kwartaal ten opzichte van het derde kwartaal, en ook dat is in lijn met de schattingen van onze analist.
Marktverwachtingen
ASMI wijst opnieuw op een hoger dan verwachte groei van de WFE-markt (Wafer Fab Equipment) in 2021. Die groei werd in februari nog geschat op “ergens tussen 10% en 20%” en dat was toen veel hoger dan de prognoses van onderzoeksbureaus Gartner en SEMI. Die voorspelden in februari een groei met middelmatige tot hoge enkelvoudige cijfers (tussen 5% en 10%). Gisteren verhoogde ASMI zijn verwachtingen voor de WFE-markt tot een procentuele groei van "hoge in de 20% tot zelfs 30%” in 2021. Dat wil zeggen dat de groep volgens KBCS in 2021 in lijn met de WFE-markt zal groeien, ondanks de beperkingen in de toeleveringsketen, terwijl de vooruitzichten voor 2022 lijken te verbeteren, samen met de groeiende voorsprong van ASMI in ALD. Bovendien is het tweede kwartaal van 2021 het vijfde opeenvolgende kwartaal dat ASMI brutomarges rapporteert boven de gebruikelijke doelstelling van 45%.
De mening van KBC Securities
KBC Securities heeft een ongewijzigd “Kopen”-advies voor ASMI en 290 euro koersdoel. Het bedrijf blijft bijzonder sterk vertegenwoordigd in de segmenten logica- en gieterij, die veel geld uitgeven aan sub 10-nm-nodes en steeds meer behoefte hebben aan ASMI's Atomic Layer Deposition (ALD) en epitaxy-instrumenten. Daarnaast wint het bedrijf terrein op de geheugenmarkt, met name in DRAM, dat meer op logica lijkende lagen gebruikt en meer ALD-gereedschappen vereist. Trends die al aan de gang waren, zoals de vraag naar geavanceerde connectiviteitsdiensten, rekenkracht, immersive gaming en AI, zijn alleen maar versneld. Dat zijn structurele aanjagers van de groei van de vraag naar halfgeleiders op lange termijn. KBC Securities schat dat de winst per aandeel hierdoor in de periode 2020-2023 met 21% kan stijgen.
