wo. 5 okt 2022

Na IBI heeft Arcadis duidelijk de smaak van grote overnames te pakken. Het Nederlandse ontwerp- en adviesbureau legt immers nu ook de hand op de Ierse sectorgenoot DPS Group en hoest daar 232 miljoen euro voor op. De deal lijkt voor KBC Securities-analist Olivier Vandewoude op het eerste gezicht positief, dankzij een solide klantenbestand en trackrecord binnen een nichemarkt. Kleine kanttekening is wel dat de groep zich met de twee overnames wel met schuld opzadelt en dat aan de vooravond van een recessie.
Arcadis?
Het Nederlandse bedrijf omschrijft zichzelf als een toonaangevende, wereldwijde Design & Consultancy-organisatie voor natuurlijke en gebouwde activa. De groep telt 33.000 mensen actief in meer dan 70 landen die over 2021 een omzet van zo’n 2,6 miljard euro opleverden. Na de overname van IBI en DPS Group stijgt de omzet op basis van pro forma cijfers voor 2021 naar 3,2 miljard euro.
DPS Group?
Met de overname van DPS Group haalt Arcadis een advies-, ingenieurs- en bouwmanagementbedrijf in huis voor Life Sciences (86% van de omzet) en Halfgeleiderfaciliteiten (14% van de omzet). Op het eerste gezicht lijkt DPS Group actief in een nogal nichemarkt. Zij richten zich op wat er binnen een hightech productiefaciliteit gebeurt, dus de echte productietechniek (cleanrooms, bijvoorbeeld). Dat is complementair aan Arcadis, dat ook adviseert over grote industriële installaties, maar meer in de beginfase.
Het bedrijf bestaat al 45 jaar en lijkt een solide klantenbestand te hebben. Zij bouwden faciliteiten voor onder meer J&J, Moderna, Pfizer en GSK. Met hoofdkantoor in Ierland is DPS sterk vertegenwoordigd in de VS (40%) en Europa (56%). Het bedrijf draaide in 2021 met zo’n 2.850 werknemers een omzet van 289 miljoen euro, het resultaat van een gemiddelde jaarlijkse groei van 21% tussen 2019 en 2021.
Lagere winstgevendheid
De EBITDA-marge van DPS Group was 9,5% in 2021, onder Arcadis' eigen marge van 13,2% voor dat jaar. Dat zou mee moeten verholpen worden door de kostensynergieën die Arcadis schat op 8 miljoen euro, geïmplementeerd over 3 jaar.
Prijs en financiering
De overnameprijs van 232 miljoen euro wordt in contanten opgehoest en vertegenwoordigt een ondernemingswaarde van ongeveer 295 miljoen euro. Dat komt overeen met 8,1x DPS Groups geschatte EBITDA voor 2022, of 6,7x na synergievoordelen. De transactie zal volledig met schulden worden gefinancierd, waardoor de schuldgraad van Arcadis stijgt naar de bovengrens van de door Arcadis aangegeven bandbreedte van 1,5x-2,5x.
KBC Securities over Arcadis
De marge van DPS Group lijkt wat aan de lage kant (9,5% EBITDA-marge) voor dit soort gespecialiseerde activiteiten, merkt Olivier Vandewoude op. Een van de redenen zou de focus op omzetgroei kunnen zijn (+21% CAGR in 3 jaar), waarbij Arcadis door het gebruik van GEC's (Global Excellence Center) en het rationaliseren van de prijzen een extra marge kan toevoegen. De eerste indruk van de prijs is goed : die ligt in lijn met de huidige (goedkope) waardering van Arcadis. Volgens Olivier Vandewoude wordt er dus niet overbetaald.
Ondanks de positieve houding van Olivier Vandewoude over het bedrijf en over de prijs van de transactie, is hij verbaasd over de timing. Het is immers de tweede grote overname in 5 maanden tijd waardoor Arcadis opschuift van een nettocashpositie op het einde van 2021 naar een schuldgraad die aan de bovenkant van hun eigen vooropgestelde range ligt op het einde van 2022 (richting 2,5x).
Dergelijke niveaus werden niet meer opgetekend sinds 2016. De schuldgraad op zo’n manier verhogen in tijden van stijgende rente en de algemene consensus dat een recessie op komst is, is (op zijn minst) een moedige zet. Bedenk daarbij dat de activiteiten van Arcadis over het algemeen in lijn bewegen met de ontwikkeling van het bbp, wat geen soelaas biedt.
Wel werkte Arcadis de afgelopen jaren aan zijn ‘cash conversion’, wat resulteerde in vrije kasstroom van 300 miljoen euro in 2021 (350 miljoen in 2020), dus dat is geruststellend. Olivier Vandewoude bevestigt het “Opbouwen”-advies en het koersdoel van 46 euro. Het Arcadis-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 34,44 euro (-2.6%).
