do. 22 feb 2024
![](https://www.bolero.be/uploads/media/cache/optimpng/uploads/media/6537929351bb4/rentes.png?originalExtension=jpg)
De overheid deed de financiële sector op zijn grondvesten daveren met de uitgifte van de éénjarige staatsbon in september 2023. Die staatsbon werd een succes want er werd bijna € 22 miljard opgehaald. De overheid besliste onlangs om twee nieuwe staatsbons uit te geven maar beperkt het bedrag tot 6 miljard euro voor de staatsbon op één jaar. De staatbons hebben een looptijd van 1 jaar en 3 jaar met respectievelijke rentevoeten van 3% bruto en 2,50% bruto.
De uitgifte van de staatsbon op 1 jaar verschilt van de vorige, niet enkel door de looptijd en het percentage, maar ook door de fiscaliteit. Op de vorige staatsbon op 1 jaar was ‘slechts’ 15% roerende voorheffing verschuldigd, op de staatsbons, die nu uitgegeven worden, is de ‘normale’ 30% roerende voorheffing van toepassing. Het netto-rendement bedraagt bijgevolg 2,1% (staatsbon op 1 jaar) en 1,75% (staatsbon op 3 jaar).
Het is het niet mogelijk om bij Bolero in te tekenen op deze staatsbons bij de lancering. Eens de staatsbon uitgegeven is en noteert op de Brusselse beurs, kan je die wel secundair kopen via Bolero. Intekenen op de uitgifte kan enkel via KBC (kantoor of KBC Live).
De looptijd van de nieuwe staatsbons maken dat je als belegger je geld voor 1 jaar en 3 jaar moet kunnen missen. Tussentijds kan je de staatsbon wel verkopen maar dan ben je afhankelijk van de rentestand. Staat de rente intussen hoger, dan maak je verlies op je belegging.
Zoek je ander overheidspapier dan kan je bestaand Duits of Oostenrijks staatspapier kopen bij Bolero. Daarnaast kan je als belegger bestaande bedrijfsobligaties kopen die echter risicovoller zijn dan staatspapier.
Boleroklanten vinden een obligatieselectie in het 'Idea Center' onder het item 'Bonds Playlist'. Hier vind je de selectie terug.
Voor algemene vragen kan je terecht op onze algemene obligatiepagina waar je heel veel info kunt terugvinden : www.bolero.be/obligaties.
Waar moet je als belegger mee rekening houden ?
- Obligaties zoek je het best op in het Bolero-platform op basis van hun ISIN-code, zo ben je zeker in het juiste product te beleggen.
- Een obligatie noteert aan een percentage (in tegenstelling tot een aandeel). Dat betekent dat je bij het plaatsen van een order een bedrag moet ingeven en geen aantal coupures.
- Hou er ook rekening mee dat je bij de aankoop en verkoop van secundaire obligaties 0,12% beurstaks betaalt.
- Belgische staatsobligaties worden verhandeld op Euronext Brussel terwijl buitenlandse staatsobligaties op Frankfurt verhandeld worden.
Wat zijn de risico’s bij obligaties ?
- Debiteurenrisico: Laag, matig tot hoog. Hangt af van de kwaliteit van de emittent, die wordt beoordeeld door de ratingbureau's. Hoe hoger de rating, hoe geringer het risico. Ratingbureaus geven evenwel een tijdsgebonden appreciatie over een onderneming en zijn niet onfeilbaar. Ratings kunnen tijdens de looptijd van een lening worden herzien, zowel opwaarts als neerwaarts. Achtergestelde leningen houden een groter risico in.
- Liquiditeitsrisico: Hangt af van de grootte van de emissie, het bestaan en de werking van de secundaire markt voor het effect. De liquiditeit van de secundaire markt verschilt van munt tot munt, maar hangt ook af van de grootte van de emissie en van de kwaliteit van de debiteur. De liquiditeit van een euro-obligatie is niet noodzakelijk constant in de tijd. Een ratingverlaging (= hoger debiteurenrisico) kan de verhandelbaarheid van een euro-obligatie nadelig beïnvloeden.
- Muntrisico: Geen voor de effecten in euro. Laag, matig tot hoog, afhankelijk van de muntontwikkeling ten opzichte van de euro. In principe is er een omgekeerde verhouding (vooral op lange termijn) tussen het rentepeil en de stabiliteit van de buitenlandse munt. Een munt met een rente die hoger ligt dan bij een andere munt, vertoont de neiging om in waarde te dalen ten opzichte van die andere munt.
- Renterisico: Laag, voor obligaties met een looptijd < 3 jaar, matig voor obligaties met een looptijd tussen 3 en 5 jaar en hoog voor obligaties met een looptijd > 5 jaar. De prijs van een obligatie op de secundaire markt schommelt met de rentefluctuaties. Bij verkoop van de obligatie voor de eindvervaldag kan het gebeuren dat de belegger een minwaarde moet incasseren. Dat is het geval als de nominale rente van de obligatie lager ligt dan de marktrente voor effecten in dezelfde munt, van vergelijkbare kwaliteit en met dezelfde restlooptijd. In het omgekeerde geval realiseert de belegger een meerwaarde. Het renterisico neemt toe naarmate de restlooptijd van de obligatie langer is en de hoogte van de coupon lager. Het renterisico is dus zeer hoog bij zerobonds.