wo. 11 mei 2022

Warenhuisketen Ahold Delhaize klopte de omzet- en winstverwachting in het eerste kwartaal met 1,6% en 6,6% en verwacht dat de onderliggende winst in 2022 vergelijkbaar zal zijn met die van 2021. Eerder werd nog op een kleine terugval gerekend. Het is alweer de Amerikaanse tak die voor de positieve verrassing zorgt: de groepsomzet steeg met 8,3% tot 19,8 miljard euro, terwijl op 19,5 miljard werd gemikt. De omzet van bol.com daalde met 7% als gevolg van de sterke vergelijkbare basis in het eerste kwartaal van 2021 en de scherpe daling van het consumentenvertrouwen, maar zelfs die daling is minder dan de markt. De onderliggende bedrijfswinst van 829 miljoen leverde een hoger dan verwacht marge op van 4,2%, weet KBC Securities-analist Michiel Declercq.
Sterke start van het jaar
CEO Frans Muller is blij met deze sterke jaarstart, omdat de sterke wereldwijde portefeuille van lokale merken duidelijke concurrentiële en maatschappelijke voordelen oplevert. Dit stelt Ahold Delhaize in staat om de huidige marktvolatiliteit te navigeren en tegelijkertijd financiële stabiliteit en operationele bandbreedte te bieden om zich te concentreren op de groei-agenda op lange termijn.
Die mooie woorden zijn mooi, maar de groei van de netto-omzet met 8,3% tot 19,8 miljard euro en een stijging van de verwaterde onderliggende winst per aandeel met 1,3% tot 0,55 euro is dat nog veel meer. De cijfers overtroffen de verwachtingen, met een verdere stijging van marktaandelen en gezonde groeicijfers in de onlinekruideniersactiviteiten.
Consumenten voelen wereldwijd de druk van hoge inflatiecijfers. Ahold Delhaize herhaalde dat de prijsstijgingenwaar mogelijk zal beperken tot een “realistisch en noodzakelijk” niveau.
De resultaten op een rij
- De netto-omzet van de groep steeg met 8,3% tot 19,8 miljard euro. Dat is iets boven de analistenverwachting van 19,5 miljard euro. De onderliggende bedrijfsomzet bedroeg 829 miljoen euro, boven de verhoopte 772 miljoen euro. Dat komt neer op een marge van 4,2%.
- De netto-omzet in de VS steeg met 5,8% bij constante wisselkoersen en met 3,3% op vergelijkbare basis (exclusief gas) tot 12,2 miljard euro. Weer iets boven de analistenverwachting van 12 miljard euro. De onderliggende bedrijfsomzet daalde met 2,5% bij constante wisselkoersen tot 542 miljoen euro, wat neerkomt op een marge van 4,4%. De sterk prestatie in de VS wordt verklaard door aanhoudend hoge voedselconsumptie, gunstige wisselkoerseffecten en het vermogen om de inflatiedruk te compenseren door het kostenbesparingsprogramma en prijsverhogingen.
- De netto-omzet in de EU steeg met 0,3% bij constante wisselkoersen en met -3,1% op vergelijkbare basis (exclusief gas) tot 7,58 miljard euro, meer dan de verwachte 7,41 miljard euro. De onderliggende bedrijfsomzet daalde met 26,2% tot 263 miljoen euro, wat neerkomt op een marge van 3,5% en wat niet aan de verwachting van 277 miljoen euro voldoet. In Europa is de situatie daardoor iets moeilijker dan in de VS omwille van sterke vergelijkbare basis én omdat de consumentenbestedingen weer verschuiven naar de dienstensector.
- De online omzet steeg met 0,7% tot 2,06 miljard euro, dankzij een groei van 4,6% in de VS en een daling van 2,4% in de EU bij constante wisselkoersen. De netto onlineconsumentenomzet van de groep daalde met 1,0% tot 2,7 miljard euro bij constante wisselkoersen.
- Er is een nettoschuld van 14,5 miljard euro, tegenover 13,9 miljard in 2021 en verwaterde onderliggende winst per aandeel van 0,55 euro, een groei van 1,3% op jaarbasis.
Aholds vooruitzichten
Ahold Delhaize verwacht nu dat de onderliggende winst per aandeel vergelijkbaar zal zijn met het niveau van 2021. Eerder werd nog op een kleine terugval gerekend. De rest van de verwachtingen werd gehandhaafd: de onderliggende operationele marge moet in 2022 minstens 4% bedragen, terwijl de groei van de onderliggende winst per aandeel kan dalen tot ergens tussen 0% en 5%. De vrije kasstroom kan landen op ongeveer 1,7 miljard euro, terwijl de netto-investeringen in vaste activa 2,5 miljard euro kunnen belopen. Deze vooruitzichten liggen min of meer in lijn met de analistenverwachtingen.
Bol.com in het najaar naar de beurs
Op het vlak van e-commerce daalde de omzet van bol.com met 7% als gevolg van de sterke vergelijkbare basis in het eerste kwartaal van 2021 en de scherpe daling van het consumentenvertrouwen. De daling met 7% ligt echter nog steeds boven de markttrend (een daling met gemiddelde 10%), wat een verdere stijging van het marktaandeel van bol.com impliceert.
De beursgang van bol.com zit nog steeds op de rails en moet normaal zijn beslag krijgen in de tweede helft van 2022. Ahold verwacht voor zijn dochter in 2022 een verdubbeling van de investeringen, goed voor 0,5% van de totale investeringsdoelstelling van 3,5% van de omzet. Aan de timing wordt dus niet aangepast, omdat er goede vooruitgang blijft geboekt worden bij de voorbereiding, al is zo’n operatie natuurlijk altijd afhankelijk van de marktomstandigheden.
“De beursgang komt er, maar alleen tegen de juiste voorwaarden”, klinkt het. CEO Muller blijft naar eigen zeggen “sterk geloven in de waarde van Bol.com”. Maar beleggers zouden de beursgang liever gisteren dan morgen zien gebeuren en lezen in die woorden de impliciete boodschap dat de beursgang omwille van de zwakke prestatie op de aandelenmarkten op de lange baan geschoven kan worden. Dat is inderdaad niet onlogisch, omdat een beursgang aan teleurstellende voorwaarden vanzelfsprekend niet erg interessant is. Eerder had Coolblue zijn beursplannen op opgeborgen en zagen e-commercespelers zoals Zalando en Hellofresh de beurskoersen al stevig onder druk komen.
KBC Securities over Ahold Delhaize
Aangezien analist Michiel Declercq al rekende op een stabiele ontwikkeling van de onderliggende winst per aandeel in 2022, blijft het “Kopen”-advies en het koersdoel van 32 euro ongewijzigd op de tabellen staan.
