di. 12 mei 2020

Agfa koerst deze ochtend zo'n 0,5% hoger en werkt zo gestaag aan een herstel van de beurskoers. Qua cijfers zijn er in het afgelopen kwartaal echter niets dan negatieve groeicijfers te zien, omwille van het uitdovingsscenario van de Siegwerk-alliantie. Onderliggend moeten we echter stijgende marges onthouden én zal er in het tweede kwartaal een pak centen op de balans tevoorschijn komen, omwille van de deal met Dedalus. Geen reden tot feest, wel een reden om met hoop naar de toekomst te kijken.
Overzicht kwartaalcijfers
De omzet daalde met 4,4% tot 501 miljoen euro (verwacht: 507 miljoen euro) door problemen in de offsetdrukindustrie, de heroriëntatie op activiteiten met een hogere marge in verschillende bedrijfssectoren en de eerste effecten van COVID-19. De brutowinstmarge verbeterde van 32,7% in het eerste kwartaal van 2019 naar 33,9% door een heroriëntatie richting "kwaliteitsomzet" en dankzij een hogere productie-efficiëntie.
Als gevolg van de afnemende effecten van de Siegwerk-alliantie ging de bedrijfskasstroom (REBITDA) 9,7% lager tot 39 miljoen euro (7,8% marge). Zonder de impact van Siegwerk (4,5 miljoen euro) bleef het cijfer op jaarbasis ongewijzigd. Zelfde verhaal voor de bedrijfswinst (REBIT), die 11% terugviel tot 18 miljoen euro (verwacht: 14 miljoen euro).
Herstructureringskosten en andere eenmalige elementen kostten 2 miljoen euro, waarbij 8 miljoen euro nettofinancieringskosten en 8 miljoen euro inkomstenbelastingen geteld moeten worden. Dat brengt de nettowinst in het eerste kwartaal van 2020 op 1 miljoen euro, terwijl analisten mikten op 12 miljoen euro.
Aangezien het werkkapitaal in het eerste kwartaal aanzienlijk daalde (van 579 naar 515 miljoen euro, oftewel van 26% naar 23% van de omzet) en de operationele kasstroom afklokte op 66 miljoen euro, daalde de nettoschuld van 106 miljoen euro (eind 2019) naar 69 miljoen euro. Dat cijfer houdt geen rekening met de verkoop van de IT-activiteiten aan Dedalus, maar in welke mate dat de kasvoorraad zal beïnvloeden, werd niet meegegeven. De vraag is nu hoe het management dat geld gaat investeren: uitzonderlijk dividend, inkoopprogramma, provisionering voor de pensioenlasten,...
COVID-19
Agfa ontsnapt natuurlijk ook niet aan het coronavirus. De groep gaf aan dat het momenteel niet duidelijk is hoe sterk haar verschillende markten zullen worden beïnvloed, maar wel zeker is dat er de komende kwartalen een "aanzienlijke impact" op de drukindustrie mag worden verwacht. Daar werd op het einde van 2019 al een last van 66,7 miljoen euro genomen, omwille van zwakte in de offsetindustrie.
Een gekwantificeerde impact van Covid-19 voor het volledige boekjaar 2020 valt niet te berekenen en dus worden er geen officiële doelstellingen gegeven. Dat zou normaal wel het geval moeten zijn in augustus 2020, moment waarop verslag uitgebracht zal worden over de resultaten van het tweede kwartaal.
De visie van KBC Securities
Analist Guy Sips stipt aan dat de divisies Radiology Solutions en HealthCare IT zich in de wereldwijde onzekere economische omstandigheden veerkrachtig toonden. Anderzijds werden bepaalde activiteiten in de drukindustrie door Covid-19 beïnvloed, wat een nieuwe uitdaging is bovenop de toch al moeilijke omstandigheden in deze industrie.
Dankzij de verbeteringen van de brutomarge en de kostenbesparingen kon Agfa in het eerste kwartaal weliswaar sterke resultaten neerzetten. Belangrijk in het rapport is het lagere werkkapitaalniveau, stabiele kapitaaluitgaven en een strenge controle op de kosten om de impact van Covid-19 op de liquiditeit zo veel mogelijk te beperken.
Aangezien de druk op de grafische industrie door Covid-19 extra zwaar wordt, paste Agfa zijn productiecapaciteit aan de verslechterde marktomstandigheden aan en neemt het waar nodig zijn toevlucht tot tijdelijke werkloosheid. De netto financiële schuld daalde verder tot een zeer gezond niveau en houdt nog niet eens rekening met de positieve impact van de verkoop van een deel van zijn HealthCare IT-activiteiten. De Imaging IT Solutions-activiteiten die niet aan Dedalus verkocht werden, lieten een aanzienlijke stijging van de marges op jaarbasis zien. Aangezien sommige ziekenhuizen nu investeringen in uitgebreide softwareoplossingen uitstellen, bestaat het risico dat hier in de volgende kwartalen een Covid-19-impact zichtbaar wordt.
KBC Securities bevestigt het "Kopen"-advies en 5,8 euro koersdoel voor de aandelen.