wo. 13 nov 2024
ABN Amro heeft in het derde kwartaal van 2024 sterke resultaten behaald, waarbij alle inkomstenlijnen de verwachtingen overtroffen, aldus KBC Securities-analist Thomas Couvreur. De operationele kosten werden negatief beïnvloed door de nieuwe CAO, maar bleven binnen de verwachtingen. De oefening om te kijken hoe ABN Amro aandeelhouderswaarde zal creëren, is uitgesteld met twee kwartalen, wat een lichte teleurstelling is, maar de resultaten blijven solide.
ABN Amro?
ABN Amro is een bank die opereert in 4 segmenten: Retail Banking, Private Banking, Corporate Banking en Corporate Investment Banking. De focus is de Nederlandse markt. Internationale markten vertegenwoordigen ongeveer een kwart van het inkomen. ABN mikt op het vergroten van de internationale contributie, terwijl het Corporate Investment Banking verkleint. ABN Amro's kapitaal positie is sterk, ook onder Basel IV, wat mogelijkheden geeft om in de toekomst geld naar de aandeelhouders te laten terugvloeien.
Eerder was ook al het eerste kwartaal van '24 boven de verwachting van Thomas.
Hogere (netto-intrest)inkomsten…
ABN Amro haalde operationele inkomsten van 2,25 miljard euro, wat hoger is dan de verwachtingen van zowel KBC Securities (2,19 miljard euro) als de gemiddelde analistenverwachting (2,18 miljard euro). De netto intrestinkomsten bedroegen 1,64 miljard euro, een stijging met 7% op jaarbasis en 2% op kwartaalbasis, voornamelijk dankzij verbeterde Treasury-resultaten (bescherming tegen ongunstige wisselkoersschommelingen, beheer van valutastromen, veilig stellen van marges,…) en verbeterde Clearing (correcte en tijdige overdracht van fondsen, effecten, cash,… tussen de verkoper en de koper) en Global Markets.
De nettorentemarge steeg met 11 basispunten op jaarbasis tot 165 basispunten. De inkomsten uit vergoedingen en commissies bedroegen 478 miljoen euro, een stijging met 8% op jaarbasis en 3% op kwartaalbasis, voornamelijk dankzij hogere vermogensbeheervergoedingen in Wealth door positieve marktontwikkelingen die het beheerd vermogen verhoogden.
Andere inkomsten bedroegen 137 miljoen euro, een daling met 42% op jaarbasis, maar een stijging met 36% op kwartaalbasis, waarbij vorig jaar eenmalige winsten op desinvesteringen en de verkoop en leaseback van een kantoorgebouw werden opgenomen.
… ook hogere kosten
De operationele kosten bedroegen 1,33 miljard euro, een stijging met 9% op jaarbasis en 6% op kwartaalbasis. De personeelskosten stegen met 91 miljoen euro, voornamelijk door de impact van de nieuwe CAO en een jaarlijkse toename van 1 029 werknemers.
Andere kosten stegen met 15 miljoen euro, of 45 miljoen euro wanneer de daling van de regelgevende heffingen wordt uitgesloten, voornamelijk gedreven door hogere IT-kosten en marketing.
Terugname uit provisiepot
De provisies (geld dat wordt opzij gezet om leningen die klanten niet kunnen terugbetalen op te vangen) werden beïnvloed door een vrijgave (terugname uit de provisiepot) van 29 miljoen euro, vergeleken met een voorspelde last (bijdrage aan de provisiepot) van 80 miljoen euro volgens KBC Securities en een voospelde last van 73 miljoen euro volgens de gemiddelde analistenverwachting.
Vorig kaar was er ook al een vrijgave van 21 miljoen euro en een vrijgave van 4 miljoen euro vorig kwartaal. De vrijgaven in hypotheken voor particulieren, voornamelijk gekoppeld aan modelwijzigingen, werden gedeeltelijk gecompenseerd door lasten op bedrijfsleningen.
Nettowinst 7% hoger dan vorig kwartaal
De nettowinst bedroeg 690 miljoen euro, een daling met 9% op jaarbasis, maar een stijging met 7% op kwartaalbasis. De kosten-inkomstenratio (maatstaf om de operationele efficiëntie te evalueren. De ratio bekijkt de kosten ten opzichte van de inkomsten over een bepaalde periode. Een lagere ratio betekent doorgaans een beter kostenbeheer en een hogere winstgevendheid) bedroeg 59.2% (ABN had als doel die onder de 60% te brengen).
De CET1 B3-ratio (maatstaf voor de solvabiliteit van banken die het kernkapitaal vergelijkt met de risicogewogen activa) is 14,1% en het rendement op eigen vermogen (verhouding tussen de nettowinst die een onderneming gedurende een bepaalde periode heeft gerealiseerd en het eigen vermogen waarmee die opbrengst is verkregen. Hoe hoger de ratio, hoe beter een bedrijf zijn eigen vermogen inzet om winst te boeken) is 11,6%.
ABN Amro kondigde aan dat de kapitaalbeoordeling (oefening voor het overtollige kapitaal, gepland in het vierde kwartaal van 2024) wordt uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2025, omdat het bedrijf bezig is met het vereenvoudigen van hun kredietrisicomodellandschap en de voorbereiding op de implementatie van Basel IV (nieuwe Europese wetgeving betreffende het kapitaal dat banken moeten aanhouden), wat langer duurt dan verwacht.
KBC Securities over ABN Amro
Thomas Couvreur benadrukt dat ABN Amro duidelijk laat zien dat de onderliggende bancaire drijfveren solide en verbeterend zijn. Het aantal leningen is met 15% gestegen op jaarbasis, de uitstaande hypotheken zijn met 1.4 miljard euro gestegen op kwartaalbasis, de depositobasis is met 1,9 miljard euro gestegen, en de nettorentemarge is gestegen tot 165 basispunten van 162 basispunten in de eerste helft van 2024 of 152 basispunten in het vierde kwartaal van 2023.
De uitstel van de kapitaalbeoordeling is een lichte teleurstelling, maar geen fundamenteel probleem. De B4 CET1-ratio blijft rond de 14%, boven het doel van 13.5% voor 2026. Het uitstel wordt gezien als een timingkwestie, zonder dat de verwachtingen voor aandeleninkoop worden verlaagd (ongeveer 900 miljoen euro voor 2024-2025).
Thomas blijft bij zijn ‘Kopen’-aanbeveling en koersdoel van 18,5 euro.