do. 6 mei 2021

AB InBev (koers aandeel: +4,6%) vervangt Carlos Brito als CEO door Michel Doukeris. Brito neemt afscheid met stevige resultaten voor het eerste kwartaal, waarbij zowel de biervolumes als de bedrijfskasstroom fors stegen en resp. 6% en 5% boven de verwachtingen van KBC Securities-analist Wim Hoste uitkwamen. Met optimistische vooruitzichten voor het volledige boekjaar 2021 krijgt de nieuwe CEO duidelijk een vliegende start als welkomstcadeau. KBCS blijft de waardering aantrekkelijk vinden en handhaaft daarom het “Kopen”-advies met koersdoel van 80 euro.
Resultaten AB InBev
AB InBev realiseerde het voorbije kwartaal een totale volumegroei van 13,3% tot 135,55 miljoen hectoliter (128,55 miljoen verwacht). De netto-omzet steeg iets sterker met 17,2% tot 12,293 miljard dollar (11,568 miljard verwacht), waaronder een solide omzetgroei per hl van 3,7%.
De genormaliseerde bedrijfskasstroom of EBITDA steeg met 14,2% tot 4,267 miljard dollar (4,091 miljard verwacht), waarbij een positieve merkenmix en kostendiscipline tegengewicht boden voor de verwachte druk door transactionele wisselkoersschommelingen en grondstoffenprijzen, de mix van kanalen en verpakkingen en hogere bonussen.
Resultaten per regio
Een duik in het kwartaalrapport van de groep leert trouwens dat, onder meer op het niveau van de volumes, alle divisies beter presteerden dan verwacht. Enkel in Europa blijft het met een negatieve volumegroei nog wat haperen.
- Noord-Amerika
- Volumegroei van 2,9% op jaarbasis tot 25,14 miljoen hectoliter, beter dan de daling met 0,5% die analisten hadden verwacht. Ook de omzet deed met een groei van 5,9% beter dan de verwachte +1,5%. Op het niveau van de bedrijfskasstroom of EBITDA leverde de groep met een stijging van 2,2% ook een betere prestatie dan de verwachte -0,7%.
- De verkopen aan de groothandel stegen met 2,9%, terwijl die aan retail met 0,8% daalden. Volgens de groep is sinds eind april voor die laatste opnieuw sprake van groei.
- Midden-Amerika
- Volumestijging met 10,4% tot 33,06 miljoen hectoliter, beter dan de verwachte 31,13 miljoen. Dat vertaalde zich in een omzetgroei van 16% die ook een stuk hoger was dan de 7% waarmee analisten rekening hielden. De genormaliseerde bedrijfskasstroom of EBITDA ging 10,6% hoger en zette daarmee de verwachting van 3,5% stevig in de schaduw.
- In Mexico was sprake van een hoog ééncijferige omzetgroei, met groei van het marktaandeel, terwijl de bedrijfskasstroom vlak bleef. In Colombia groeide de omzet met zo’n 25% ('mid twenties'), met een stijging van de bedrijfskasstroom van iets meer dan 20% ('low twenties').
- Zuid-Amerika
- Stijging van de volumes met 12,1% tot 38,46 miljoen hectoliter, tegenover 8% groei verwacht. Daar werd op het niveau van de omzet een turbo op gezet (+29%) tot 2,248 miljard dollar, beter dan de 2,1 miljard die werd verwacht. De lijn werd doorgetrokken op het niveau van de bedrijfskasstroom die 23,3% hoger ging tot 763 miljoen dollar, terwijl slechts op 664 miljoen was gerekend.
- De omzet in Brazilië steeg met 24%, goed voor een groeiend marktaandeel, en de bedrijfskasstroom steeg in dat land met 20,3%.
- EMEA (Europa, Midden-Oosten, Afrika)
- Volumedaling met 2,1% tot 17,67 miljoen hectoliter, maar beter dan de door analisten verwachte daling van 9%. Dat sijpelde door in een kleiner dan verwachte daling van de omzet van 0,4% en dus niet -7,5%. De genormaliseerde bedrijfskasstroom daalde met een 14,0% tot 403 miljoen dollar, terwijl -17,4% tot 398 miljoen dollar was verwacht.
- APAC (Asia Pacific)
- Stijging van de biervolumes met 63,3% tot 20,88 miljoen hectoliter, terwijl slechts op 50,7% groei was gerekend. De omzet ging 61,7% hoger en kwam uit op 1,635 miljard dollar, terwijl de lat op slechts 1,515 miljard lag. De bedrijfskasstroom of EBITDA sprong 167% hoger tot 570 miljoen euro en voorbij de lat die op 486 miljoen lag.
Vooruitzichten
AB InBev sleutelde aan de vooruitzichten en rekent voor het boekjaar 2021 op een groei van de genormaliseerde bedrijfskasstroom tussen 8 en 12%. De omzetgroei zou hoger moeten uitkomen, dankzij een combinatie van volume en prijs.
Hoewel niet vermeld, geven de vooruitzichten nog steeds aan dat AB InBev tegenwind zal ondervinden van wisselkoersschommelingen en van de grondstoffenprijzen. Voorafgaand aan de cijferset mikte KBC Securities-analist Wim Hoste op een stijging van de omzet met 8,4% en een stijging van de bedrijfskasstroom met 13,1%.
Nieuwe CEO
De CEO-wissel is vanzelfsprekend belangrijk nieuws, maar na maanden van speculatie is niemand nog verrast. Ook niet over wie uiteindelijk in de schoenen van Carlos Brito stapt. Michel Doukeris, momenteel verantwoordelijk voor AB InBev Noord-Amerika, neemt het vanaf 1 juli 2021 van Brito over.
Het is natuurlijk afwachten hoe hij die rol zal invullen, maar volgens KBC Securities heeft hij alvast een goede staat van dienst opgebouwd in de regio waarvoor hij nu verantwoordelijk is. Afwachten hoe die het er in het laatste kwartaal onder zijn leiding vanaf zal brengen, maar over de voorbije drie maanden stelde hij alvast niet teleur.
KBS Securities over AB InBev
Met een tweecijferige groei van zowel de volumes als de bedrijfskasstroom kwamen de resultaten van AB InBev boekte over het eerste kwartaal resp. 6% en 5% boven de verwachtingen van KBCS uit. De biergroep bevestigde na maanden van geruchten dat Michel Doukeris de nieuwe CEO wordt, een oudgediende die zijn strepen bij de groep momenteel verdient in Noord-Amerika.
AB InBev blijft voor analist Wim Hoste een interessant aandeel, omwille van zijn leiderspositie op de wereldwijde biermarkt, hoge intrinsieke rentabiliteit en de groeivooruitzichten op lange termijn in opkomende markten (die ruwweg 70% van het groepstotaal vertegenwoordigen).
KBCS vindt de waardering nog steeds aantrekkelijk en herhaalt het “Kopen”-advies met koersdoel van 80 euro.
