Praktische tips om aan de slag te gaan met Turbo's

Turbo’s zijn populaire producten bij actieve en meer ervaren beleggers. We krijgen heel wat vragen van klanten om wat meer inzicht te krijgen in hoe die producten nu precies werken. Met deze leidraad en een praktisch lijstje op basis van de onderliggende aandelen van de BNP Paribas Turbo’s en Boosters (met ISIN-code NL) krijgt u wat meer inzicht hoe u Turbo’s kunt inzetten in uw portefeuille. 

Aan de slag met een praktisch voorbeeld

Ter illustratie/voorbeeld lijsten we even alle niet-Amerikaanse1 onderliggende aandelen van BNP Paribas Turbo’s (met ISIN-code NL) op met daarbij het opwaarts of neerwaarts potentieel (de koers afgezet ten opzichte van het gemiddelde analistenkoersdoel op datum van 27/09/2021). 

Als u op zoek bent naar opportuniteiten, kijkt u wellicht ook even na hoe het aandeel momenteel gewaardeerd staat en of er nog veel ruimte is voor koersstijging. Ontdekt u potentieel, dan kan u beslissen om het aandeel zelf te kopen. U kunt echter ook met een kleinere inleg een Turbo aanschaffen. Voor aandelen met een mooi opwaarts potentieel kan u dan kiezen voor een Turbo Long.  Als we de huidige koers vergelijken met het gemiddelde koersdoel volgens Factset data, merken we bv. dat de analisten momenteel meer opwaarts potentieel verwachten voor Pharming, Vivendi, Fastned,...

Zien de vooruitzichten er volgens de analisten niet zo rooskleurig uit, dan kan u ook profiteren van een koersdaling door een Turbo Short te kopen op het onderliggende aandeel. Alfen en Air France-KLM bijvoorbeeld zijn in de onderste regionen van dit lijstje terug te vinden. 

Meestal bestaan er meerdere Turbo’s Long/Short voor een bepaald onderliggend aandeel, ook zelfs bij eenzelfde uitgever of emittent van een Turbo. Er kan dan een verschil zitten in de hefboom of in het stop loss niveau. Begrippen waar we hieronder wat dieper op ingaan.

1 Sinds 1 januari 2017 is een Amerikaanse regelgeving over bronbelasting in werking getreden. Deze regels leggen een extra belasting op bepaalde producten met dividend betalende Amerikaanse bedrijven als onderliggende waarde. Daarom zijn er nog weinig Turbo's verhandelbaar met Amerikaanse aandelen als onderliggende. 

 

BNP Paribas overzicht

Tips aan de slag met Turbo's

  • U bepaalt best uw strategie: Welke richting denkt u dat het onderliggende aandeel/index/… kan uitgaan? Positief: dan kiest u voor Long – Negatief dan kiest u voor Short.  
  • Dubbelcheck dat even door bv. de huidige koers te vergelijken met het gemiddelde koersdoel van de analisten (het gemiddelde koersdoel vindt u op het Bolero-platform onder ‘Volledige details’ als u op de naam van een effect klikt). Dat geeft meteen een indicatie van het opwaarts (of soms neerwaarts potentieel van een aandeel). 
  • U kunt nog verder de waardering (koers/winst, koers/boek) of meer de technische analyse (steun-weerstandniveau) onder de loep te nemen als u dat wenst. 
  • Start met een lage hefboom. Als u uw eerste stappen in Turbo’s zet, krijg dan zeker eerst even gevoel hoe zo’n product reageert bij koersschommelingen. Het kan daarom handig zijn om te beginnen met een kleinere hefboom of om Turbo’s eerst op te nemen in een favorietenlijstje of Watchlist. Hoe hoger de hefboom, hoe sterker het verlies als het de verkeerde richting uitgaat. 

Turbo's voor de actievere belegger

We hoeven er geen doekjes om te winden. Turbo’s zijn producten die meer thuishoren in de portefeuille van de actievere belegger. Als u geen tijd hebt om dagelijks met uw portefeuille bezig te zijn, kiest u ook beter voor Turbo’s met een lagere hefboom. 

Hoe werken Turbo's?

Met Turbo’s kunt u dankzij de hefboomwerking versneld profiteren van een koersstijging – of daling! – van een waaier aan onderliggende waarden (aandelen, indexen, grondstoffen,…)

TURBO LONG

Stel: u hebt goede verwachtingen voor aandeel X. Dan kunt u beslissen om dat aandeel te kopen en zo een graantje proberen mee te pikken van een toekomstige koersstijging. Het aandeel noteert bijvoorbeeld aan 25 euro. U koopt 40 stuks voor 1.000 euro (zonder rekening te houden met transactie/beurskosten). 
 
U zou om op die koersstijging te kunnen inspelen ook kunnen kiezen voor een Turbo Long op aandeel X. Voor een Turbo betaalt u meestal maar een fractie van de waarde van het aandeel (in het voorbeeld bv. 5 euro). De rest van de waarde (20 euro in dit voorbeeld) wordt als het ware gefinancierd door de uitgever of emittent van de Turbo. Het gedeelte dat de emittent financiert, wordt het financieringsniveau genoemd. Die emittent is doorgaans een financiële instelling. Goldman Sachs, ING, BNP Paribas en Commerzbank zijn de bekendste Turbo-uitgevers. Voor 40 stuks Turbo betaalt u dus amper 200 euro (zonder rekening te houden met transactie/beurskosten). 
 
Zes maanden later is de koers van aandeel X doorgestegen naar 35 euro. Als u het aandeel gekocht hebt, dan realiseert u een winst van 400 euro (40% winst t.o.v. uw initiële investering van 1.000 euro). Als u gekozen hebt voor de Turbo Long, dan is de waarde van de Turbo gestegen van 5 naar 15 euro. U hebt eveneens 400 euro winst, maar tegenover een initiële inleg van amper 200 euro is dat maar liefst 200% winst. 
 
Dat verklaart zich door de hefboomwerking. De hefboom bedraagt 5 (waarde aandeel/waarde Turbo). Als de waarde van het aandeel stijgt met 1%, stijgt de waarde van uw Turbo met 5% 
 
Wat als u het verkeerd voor had en het aandeel daalt? Dan werkt de hefboom natuurlijk in de omgekeerde richting en verliest uw Turbo sneller waarde. In een Turbo zit echter ook een stop loss niveau verwerkt: zo kan de emittent zijn financiering veilig stellen en verliest u als belegger maximaal uw initiële inleg. Als de stop loss koers bereikt wordt, wordt de Turbo uitgestopt en houdt die op te bestaan. U krijgt nog een eventuele restwaarde uitgekeerd. Met een Turbo kan u dus maximaal uw initiële inleg volledig kwijtraken.  

TURBO SHORT

Met Turbo’s Short kan u ook inzetten op een koersdaling van een onderliggende waarde. Hoe werkt dat? Bij een Turbo Short gaat de emittent short in het onderliggende aandeel (hij leent het en verkoopt het op de beurs). Als de belegger de Turbo Short verkoopt, wordt het aandeel opnieuw door de emittent gekocht. Is de aankoopkoers op dat moment lager dan de verkoopkoers, dan verdient u als belegger. Ook voor dit type Turbo bestaat er een stop loss niveau: als de stop loss koers bereikt wordt, dan zal de emittent de waarde terugkopen en zal de Turbo uitgestopt worden en ophouden te bestaan. 
 
Stel: Aandeel Z staat momenteel 25 euro. U verwacht dat de koers zal terugvallen. U koopt een Turbo Short met een financieringsniveau van 30 euro. De waarde van de Turbo Short is dan 5 euro. Uw verwachting komt uit, het aandeel daalt naar 22 euro. Als u dan uw Turbo zou verkopen, kan de emittent het onderliggende aandeel terugkopen voor 22 euro. De waarde van uw Turbo stijgt dus naar 8 euro. 

Hoe zoekt u Turbo's op het platform?

Om naar een bepaalde Turbo te zoeken, zoekt u eerst op de onderliggende waarde (aandeel, index,...). Op het Bolero-platform is er een uitgebreide zoekmotor voor Turbo's. Klik op "Zoeken per effecttype" naast de zoekbalk en kies voor Turbo's & Sprinters. 

Uitgebreide zoekmotor

Zo komt u in de uitgebreide zoekmotor voor Turbo's & Sprinters terecht. Daar kunt u verschillende paramaters selecteren om de Turbo van uw wens te selecteren. Zo kunt u een onderliggende waarde kiezen, aangeven van welke emittent u Turbo's wenst te zoeken, aanduiden of u een long/short Turbo wenst en zelfs aangeven in welke hefboom of stop loss u geïnteresseerd is. 

Zoekmotor - selecteren hefboom