Wat is het moeilijkste wanneer u een nieuwe sport wil gaan beoefenen of iets wil bijleren over een onderwerp waar u nog niets van af weet? Juist. Van start gaan is de moeilijkste stap. Dat is ook zo met beleggen op de beurs.
Toch is het van groot belang dat u een deel van uw zuurverdiende centen belegt. Zo laat u uw vermogen voor u groeien of zorgt u er op zijn minst voor dat de waarde van uw centen niet daalt. We stomen u graag klaar om uw eerste stappen op de beurs te zetten. Een goed voorbereide belegger is er meer dan twee waard!

1. Kies uw partner in crime

Partner in crime om zelf te beleggen

Wanneer u wilt beleggen op de beurs, hebt u nood aan een kwaliteitsvolle en betrouwbare tussenpersoon. U kan ervoor kiezen om op de beurs te beleggen via uw vertrouwde bank of via een online beleggingsplatform. Met een online beleggingsplatform hebt u doorgaans meer mogelijkheden en belegt u aan lagere kosten.

In de keuze voor uw online beleggingsplatform moet u zelf afwegen wat u het belangrijkste vindt. Wilt u graag een handige, mobiele app zodat u overal uw portefeuille kunt opvolgen?  Zijn uitgebreide beursinformatie, gratis aandelennieuws en aandelentips voor u belangrijk? Bent u op zoek naar iemand die u ook nog wat kan bijleren over de beurs?

Onthoud ook hier, net zoals voor alles in het leven, gratis bestaat niet. Tuurlijk zijn er kosten en moet u die als belegger ook onder de loep nemen. Goedkopere spelers bieden soms een beperkter aanbod of minder informatie. Ontdek er alles over in ons e-book “Hoe een online broker kiezen”.


2. Weet waar u informatie kan verzamelen

Waar vind je informatie om zelf te beleggen?

De beurs is voortdurend in beweging, dat hebben we zeker het voorbije jaar gemerkt. Daarom is een geïnformeerd belegger er meer dan twee waard. Als belegger maakt u best uw huiswerk, maar dat hoeft niet altijd een massa tijd te kosten. In grote lijnen het economische nieuws volgen of de trends en aandelen in de gaten houden die u interesseren, is vaak al voldoende.

Dankzij het internet is er werkelijk sprake van een overvloed aan informatie. Daarom kan het handig zijn om een online beleggingsplatform te kiezen die voor u al het belangrijkste beursnieuws samenvat en handige analyses van bedrijven aanreikt.  Daarnaast kan u opteren voor een financiële krant (bij sommige brokers krijgt u gratis toegang tot artikels van De Tijd) of beleggingsblaadjes. Die zijn niet gratis, maar kunnen u wel doen groeien als belegger of u kan er in aandelentips grasduinen. Er zijn ook tal van interessante websites zoals investopedia.com om uw beurskennis bij te spijkeren.

Tot slot kunnen ook verschillende beleggingsgroepen op sociale media interessant zijn of is het nuttig om lid te worden van een beleggingsclub of (online) beursevenementen bij te wonen. Het zijn zeer goedkope en vaak zelfs gratis manieren om uw beurskennis te verrijken én het is fijn wanneer u uw interesse in de beurs kan delen met medebeleggers.


3. Spreiden is de boodschap

Spreiden is de boodschap

Spreid voldoende. Het is een gouden regel bij beleggen waar u ongetwijfeld al eens over gehoord hebt.

Kies een eerste bedrag waarmee u op de beurs aan de slag wilt gaan en dat u niet op korte termijn nodig hebt. Zorg ervoor dat u met dat bedrag al meteen een paar aandelen kunt kopen. Waarom? Het kan altijd voorvallen dat een aandeel waar u vertrouwen in had, toch iets minder goed presteert dan u oorspronkelijk verwachtte. Er spelen immers ook externe factoren mee die een bedrijf zelf niet altijd in de hand heeft. Denk bijvoorbeeld aan een forse brand in een fabriek of een coronavirus zoals we in 2020 meemaakten. Door voldoende aandelen in uw portefeuille aan te houden, voorkomt u dat de mindere prestatie van één aandeel het mooie rendement van uw hele portefeuille teniet doet.

Wanneer u uw eerste stappen op de beurs zet, is het uiteraard moeilijk om meteen een volledige en gespreide aandelenportefeuille aan te kopen. Het is dan ook zaak om rustig uw portefeuille op te bouwen. Rome werd ook niet op één dag gebouwd. Wel kan u met behulp van enkele eenvoudige trucjes relatief snel voor voldoende spreiding in uw portefeuille zorgen. Dat kan door bv. gediversifieerde holdings te kopen of te beleggen in een tracker (Exchange Traded Fund/ETF) die een gespreide index volgt. U kan ook gewoon voor een paar aandelen uit verschillende sectoren te kiezen.

  • Holdings voeren zelf geen operationele activiteiten uit, maar beleggen in andere bedrijven. Het voordeel hiervan is dat experten in hun vak voor u gaan beleggen in verschillende ondernemingen en dat tegen een zeer lage kost. Wanneer u een aandeel van een holding koopt, koopt u met andere woorden in één klap verschillende bedrijven. In een holding kan u zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde ondernemingen (private equity) terugvinden. Private equity leverde in het verleden doorgaans een iets hoger rendement op dan beursgenoteerde bedrijven.
  • U kunt ook beleggen in beursgenoteerde fondsen of Exchange Traded Funds. Een Exchange Traded Fund, ook wel ETF of tracker genoemd, is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Ook zo spreidt u meteen uw vermogen over verschillende aandelen, obligaties,.... Uw rendement zal bepaald worden aan de hand van de koersprestaties van de aandelen of obligaties in de onderliggende index van de ETF.

4. Kies een beleggingsstrategie die bij u past

Welke beleggingstrategie?

Elke belegger is uniek en heeft andere noden en wensen. Als belegger is het daarom belangrijk dat u uzelf goed kent. U kiest best voor een strategie waar u zich comfortabel bij voelt en die u toelaat om uw beleggingsdoelstellingen te behalen. De optimale strategie is een beleggingsmethode die zijn succes bewezen heeft in het verleden en die naadloos aansluit bij uw wensen en behoeften.

  • Wilt u op regelmatige basis inkomsten uit uw beleggingen ontvangen? Dan kan beleggen in dividendaandelen interessant zijn voor u. Het gemiddelde dividendrendement van Belgische aandelen bedraagt ongeveer 2 %, wat beduidend hoger is dan wat u vandaag op uw spaarboekje ontvangt.
  • Waardebeleggen staat voor beleggen in aandelen waarvan de beurskoers lager ligt dan de onderliggende waarde van het bedrijf. Beleggers oordelen dan dat het aandeel ondergewaardeerd is en verwachten daarom een koersstijging. Er wordt een beroep gedaan op fundamentele analyse om de intrinsieke of faire waarde van een onderneming te bepalen. Bekende waardebeleggers zijn onder andere Benjamin Graham en Warren Buffett. Met hun tips kunt u aan de slag.
  • Hebt u het niet zo voor ondergewaardeerde aandelen, maar belegt u liever in veelbelovende bedrijven? Investeerders die willen beleggen in de winnaars van morgen worden groeibeleggers genoemd. Deze ondernemingen zijn doorgaans volgens traditionele waarderingsmaatstaven relatief duur geprijsd, maar er wordt verwacht dat ze fors zullen groeien in de toekomst. Meer leren over groeiaandelen? Ontdek dan de kneepjes van het vak uitgelegd door beursgoeroe Philip Fisher.

 


5. Begin met beleggen

5. Waag de sprong en beleg zelf

Al doende leert men. U kan veel leren van andere beleggers en uitgebreide online beursinfo. Toch zal de praktijk u nog steeds de meest wijze beleggingslessen brengen. Foutjes maken hoort nu eenmaal bij het leerproces.

Uw eerste aandeel kopen is altijd een beetje spannend. Het is belangrijk om niet alleen uw huiswerk te maken over welk aandeel dat wordt, maar ook best op voorhand al even na te gaan hoe de beurs werkt en welke ordertypes u bijvoorbeeld kunt hanteren. In de Bolero Academy vindt u hierover een uitgebreide uitleg.

Aan startende beleggers wordt doorgaans aangeraden om met limietorders te werken. Met een limietorder geeft u aan wat de maximale prijs is die u wilt betalen voor een bepaald aandeel. Stelt u uw limiet in op 95 euro? De transactie zal dan uitgevoerd worden wanneer de koers maximaal 95 euro bedraagt. Op die manier vermijdt u dat u te veel betaalt voor uw aandeel. Houd zeker ook rekening met de kosten en de beurstaks wanneer u een order plaatst. U krijgt een duidelijk kostenoverzicht vooraleer u een order tekent.