vr. 17 dec 2021
De kogel is door de kerk, Proximus stuurt zijn Amerikaanse dochter Telesign naar de beurs. Dat gebeurt zoals verwacht en eerder aangekondigd via een SPAC die het bedrijf op 1,3 miljard dollar waardeert en het meteen de geambieerde ‘unicorn’-status geeft. Dat is meer dan wat analisten hadden verwacht. Begin december bevestigde Proximus al dat het de optie onderzocht om TeleSign naar de beurs te brengen via een SPAC-fusie. Die dag sloot het Proximus aandeel 5% hoger. KBC Securities-analist Ruben Devos handhaaft het “Houden”-advies en met als koersdoel 20 euro.
Proximus behoudt 66,5% van aandelen
De beursgang zou lopen via een bedrijfscombinatie met North Atlantic Acquisition Corporation ("NAAC"), een SPAC die zich richt op wereldwijde mogelijkheden in de technologiesector. Het totaal opgehaalde kapitaal zal ongeveer 487 miljoen dollar bedragen. Proximus verkoopt bij de transactie geen van haar aandelen en zal na voltooiing 66,5% van de gecombineerde onderneming bezitten. De transactie zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2022 worden afgerond.
Hallo, ik ben TeleSign
TeleSign biedt oplossingen voor beveiliging, authenticatie, fraudedetectiecompliance en reputatiescores via zijn eenvoudig te integreren API's. Het softwareplatform is de afgelopen 15 jaar ontwikkeld en wordt voortdurend verbeterd via eigen ‘machine learning’-algoritmen. TeleSign is een vertrouwde partner van bedrijven met een wereldwijde aanwezigheid, waaronder acht van 's werelds tien grootste digitale ondernemingen.
Telesign wil verder groeien
Met de transactie wil TeleSign luidens het persbericht zijn investeringstempo opdrijven en zijn verdere groei financieren, met de bedoeling zijn positie als aanbieder van digitale identiteitsdiensten verder te versterken en zijn internationale organisatie uit te breiden. Die toekomstige groei zal vooral worden gedreven door geografische expansie (in de regio’s EMEA, Asia-Pacific en Latijns-Amerika), focus op nieuwe klantsegmenten (zoals kleine en middelgrote ondernemingen), evenals een verbreding van de ‘use-case’- portfolio (zoals privilege access management en documentverificatie) en een hogere positie in de waardeketen.
TeleSign verwacht dat de totale waarde van de markt waarin het actief is zal groeien van 18 miljard dollar in 2019 tot ongeveer 55 miljard dollar tegen 2024, of een samengestelde jaarlijkse groei van 24%. Zelf verwacht TeleSign een omzet van 391 miljoen dollar te genereren in 2021 en voorziet het een verdere toename tot ongeveer 1,1 miljard dollar in 2026. KBC Securities hield rekening met een omzet van 820 miljoen dollar tegen 2026.
Verdere groei, hogere kosten?
Het streven naar groei gaat echter ten koste van een prijs, aangezien de dochteronderneming intensief marketingpersoneel heeft aangeworven en agressief heeft geïnvesteerd in productontwikkeling. De EBITDA-marges bedroegen 11% in 2020, maar zullen volgens naar verwachting dalen tot 6% in 2021.
KBC Securities over Proximus
De waardering van 1,3 miljard dollar voor TeleSign is veel groter dan de schatting van KBC Securities- analist Ruben Devos van 570 miljoen en staat tegenover de transactiewaarde van ongeveer 690 miljoen dollar in februari 2021 toen Proximus de volledige controle verwierf van BICS, waar TeleSign deel van uitmaakte. Bovendien betaalde Proximus in 2017 230 miljoen in cash vooraf, alsook een variabele prestatiegerelateerde earn-out voor de overname van TeleSign.
Investment case
Telco's zoeken steeds meer naar manieren om hun belangrijkste activa (gedeeltelijk) te gelde te maken, of het nu gaat om glasvezel, mobiele sites, datacenters, IT-infrastructuur of ... hun CPaaS- en digitale identiteitsactiviteiten. Tegen een achtergrond van bijna historisch lage waarderingsmultiples, zorgen kortere technologiecycli voor een druk op de kapitaaluitgaven voor netwerk en infrastructuur. Na de beursgang van TeleSign en het opgehaalde kapitaal van 487 miljoen euro is Proximus al een heel eind op weg naar zijn doelstelling om 700 miljoen euro te halen uit de verkoop van activa in de periode 2020 - 2025. Deze opbrengsten zouden worden gebruikt om een deel van de aanzienlijke stijging van de investeringen te dekken en zouden helpen om de bezorgdheid van beleggers weg te nemen over de houdbaarheid van toekomstige dividenduitkeringen. Afgezien van de opbrengst van de beursgang van TeleSign, is Proximus ook betrokken bij een mogelijke sale and leaseback van haar hoofdkantoor (twee torens in de regio Brussel Noord) voor een geschatte prijs van 200 miljoen euro.