di. 19 nov 2024
Greenyard heeft, na twee uitdagende jaren (2022 en 2023) omwille van de inflatie, operationele halfjaarresultaten (bij Greenyard loopt het boekjaar af in maart) behaald die in lijn liggen met de verwachtingen, met een stijging van de netto-omzet en een verdere verbetering van de aangepaste bedrijfskasstroom (EBITDA), zegt KBC Securities-analist Guy Sips.
Greenyard?
Het Belgische Greenyard is Europees marktleider op het gebied van diepgevroren en ingeblikte groenten en fruit, met een respectievelijk 2e en 4e positie op die markten. Greenyard telt twee divisies: ‘Fresh’ en ‘Long Fresh’:
Onder ‘Fresh’ valt Greenyard Fresh: wereldwijde marktleider en leverancier van verse groenten en fruit, bloemen en planten en de flexibele logistiek van versproducten.
Onder ‘Long Fresh’ zitten de eenheden Greenyard Frozen (pionier en marktleider die een breed scala aan vers geoogste groenten en fruit tot verse diepvriesproducten verwerkt) en Greenyard Prepared (verwerkt vers geoogste groenten en fruit en levert kant-en-klare voedselproducten, zoals soepen, sauzen, dips en pastagerechten).
Greenyard probeert haar klanten bij te staan via geïntegreerde klantrelaties (ICR’s). Hiermee onderscheidt Greenyard zich van de concurrentie en biedt het een breed scala aan diensten met toegevoegde waarde in de toeleveringsketen. Het gaat van het inkopen van de producten in de landen van oorsprong, over het rijpen en koelen van groenten en fruit, tot de voorbereiding voor verkoop en de levering aan de winkels.
Guy Sips besprak eerder ook kort de jaarcijfers voor 2023/2024 en de eerstekwartaalcijfers van 2024/2025.
Verdere afbouw van de schulden
Dat de netto-omzet steeg en de aangepaste EBITDA verder verbeterde, komt door de aanhoudende volumegroei, vooral in het Fresh-segment, en door het optimaal beheren van prijsniveaus in zowel de Fresh- als de Long Fresh-divisie, merkt Guy op.
Hij verwelkomt ook de vermindering van zowel de schuld als de hefboomratio (van 2,39x naar 1,92x op jaarbasis), wat werd bereikt door een verbeterde operationele kasstroom en nettowerkkapitaal. Dat ondanks een hogere voorraad, de overname van Crème de la Crème, het aandeleninkoopprogramma en dividenduitkeringen.
Hogere omzet bij ICR’s, maar ook hogere kosten
Hoewel Greenyard geen richtlijnen heeft gegeven voor 2024/2025, heeft het bedrijf zijn ambitie bevestigd om tegen maart 2026 een omzet van 5,4 miljard euro en een aangepaste EBITDA van tussen de 200 en 210 miljoen euro te bereiken.
De verkoop in het Fresh-segment is in de eerste helft van 2024/2025 op jaarbasis met 6,1% gestegen tot 2,19 miljard euro, voornamelijk dankzij hogere volumes en een toename van de inkomsten uit ICR's.
Het percentage ICR-verkopen in Fresh steeg van 78% naar 79%. De aangepaste EBITDA van Fresh daalde licht met 0,6% op jaarbasis, voornamelijk door hogere sorteer- en verpakkingskosten. Hierdoor daalde de aangepaste EBITDA-marge van Fresh van 2,5% in de eerste helft van 2023/2024 naar 2,4% in de eerste helft van 2024.
De verkoop in het Long Fresh-segment steeg met 4,5% jaar-op-jaar tot 476,7 miljoen euro, voornamelijk als gevolg van inflatiebeperkende maatregelen, vooral in het diepvriessegment. De aangepaste EBITDA-marge in het Long Fresh-segment steeg tot 8,6%.
De totale omzet van Greenyard in de eerste helft van 2024/2025 steeg met 5,8% jaar-op-jaar tot 2,67 miljard euro. De aangepaste EBITDA steeg met 4,6% jaar-op-jaar tot 94,4 miljoen euro, ondanks hogere herstructureringskosten en afschrijvingen.
KBC Securities over Greenyard
KBC Securities-analist Guy Sips handhaaft een positieve houding ten opzichte van Greenyard, ondanks het ontbreken van richtlijnen voor 2024/20258. Het koersdoel wordt echter verlaagd van 9,5 euro naar 7,5 euro, gezien de toepassing van iets lagere doelmultiples, die ook bij de concurrenten van Greenyard gehanteerd worden. De aanbeveling blijft "Opbouwen".
Bron: KBC Securities